Witam.
Mam pytanko: Czy ktoś wyjmował włącznik świateł awaryjnych, nie wiem jak to zrobić żeby nie połamać tej delikatnej kratki. Od pewnego czasu zaczął mi bzyczeć, mimo że jest wyłączony podczas "bzyczenia " zapalają się światła awaryjne. Proszę o radę.
1,9TDI 99r
Archi, Nie masz wyjścia i musisz go wymienić.Jak będziesz miał nowy,to zobaczysz jak jest mocowany i będzie Ci łatwo go wyjąć.Trzeba go po prostu delikatnie wyciągnąć,blaszki,na których się trzyma "złożą" się.Chyba one wytrzymują ok.8 lat,bo mój z tego samego roku kilka tygodni temu wymieniłem.
Archi, pisz do kolegi speedy.On ma w przystępnych cenach.
Jeszcze jedno.Wyjmując stary rób to delikatnieprzy pomocy dwóch śrubokręcików(jak będziesz miał nowy zrozumiesz o czym mówię)Chodzi o to,aby nie uszkodzić cienkich ramek w kratce,na których on się trzyma.A gdybyś przypadkiem uszkodził,wiem kto ma nowe kratki po 60 zł. :lol: Swoją właśnie uszkodziłem ops: i niestety wiem ile kosztuje.
Hehe, temat przerabiany wczoraj (lub przedwczoraj) z hugojugo. Sprawdz pierw czy przypadkiem wlacznik kirunkowskazow (ten przy kierownicy) Ci nie miesza. U hugojugo cos takiego bylo i w koncu szlak jasny trafil przekaznik (ale zaczelo sie wlasnie od przelacznika migaczy przy kierownicy). Po zalozeniu nowego wlacznika awaryjnych nowy dalej "swirowal". A co do ceny... Pisz do kolegi speedy, mysle ze bedziesz mial "ciut" taniej niz koledzy podali
Archi, aha i kolejna istotna sprawa. Staraj sie unikac sprzedawcow "uzywek" z allegro jakbys kupowal ... bo moze sie okazac ze kupisz rowniez uszkodzony, albo "prawie" - ktory lada moment tez zdechnie.
od ktorego mozesz zamowic w dobrej cenie po pierwsze, a po drugie czesc nowa Pytaj go o wszystko do Octy, bo On wszystko zalatwi Tylko czasem trzeba poczekac
Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
u mnie włacznik świateł awaryjnych w octavi I powoli pada tzn. łapie zwiechę nie przerywa wczoraj go wymontowałem (podważyłem cieniutkim śrubokrętem i wyszedł, na całe szczęście nie musiałem odkręcać osłony a tak na marginesie jest ona przykręcona 8 Toreksami) popryskałem środkiem do styków i na chwile go uratowałem. CZEKAM NA ODPOWIEDZ OD SPEEDEGO i jak ma to wymieniam na nowy
witam.. mam problem z włącznikiem świateł awaryjnych w octavce 2 2005r . jest taki prostokątny.. z początku było z nim ok świecił ( oświetlenie włącznika) i działały awaryjne potem już tylko działały awaryjne ale już jego oświetlenie padało .. po kilku stuknięciach w przycisk przestał świecić on i światła awaryjne czy możecie mi doradzić czy to ten przycisk do wymiany czy bezpiecznik( kierunki działają nadal ale awaryjne nie) jesli przełącznik to jak go wyjąć bo tam jest mało miejsca na jakieś podważania ...???
proszę o poradę... pozdrawiam... a jak beżpiecznik to gdzie jest w środku czy pod maską?
fish2048, do sprawdzenia przełącznik. Żeby go wyjąć trzeba wyjąć cały ten górny schowek ( półeczkę w MINT-cie ) razem z nawiewami ( trzeba delikatnie podważyć całość do góry - trzyma się na kilku zatrzaskach ). Potem odpinasz wtyczkę od przełącznika, wyciągasz przełącznik na wierzch, rozbierasz go i sprawdzasz czy wszystko jest OK. Wewnątrz nie ma elektroniki ( przynajmniej tak wynika ze schematu ) jest tylko podświetlenie i styk zwierający. Do przełącznika dochodzą 4 przewody: dwa brązowe ( oba to masy ), zielono-czerwony to podświetlenie i brązowo-czerwony to styk włącznika awaryjnych. Te dwukolorowe przewody idą bezpośrednio do układu wykonawczego centralnej elektryki nad nogami kierowcy ( złącze oznaczone jako "G", ziel-czer pin 2 i brąz-czer pin 9 ).
Koledzy pozwolę sobie odgrzać temat, dziś u kolegi widziałem że jak miał otwarte drzwi i włączony silnik w FABII to paliły mu się światła awaryjne w sensie migały . Powiedział że ma tak zrobione jak kogoś wysadza na światłach lub coś to same się włączają . Ma ktoś jakiś pomysł jak to zrealizować ?? dzięki z góry
Koledzy pozwolę sobie odgrzać temat, dziś u kolegi widziałem że jak miał otwarte drzwi i włączony silnik w FABII to paliły mu się światła awaryjne w sensie migały . Powiedział że ma tak zrobione jak kogoś wysadza na światłach lub coś to same się włączają . Ma ktoś jakiś pomysł jak to zrealizować ?? dzięki z góry
Tyle aut przerobiłem, że niestety nie pamiętam gdzie, ale na pewno tę opcję widziałem w VCDS. Sprawdzę czy czasem u mnie tego gdzieś nie ma :-)
Komentarz